Sernik z kaszą jaglaną i karmelem daktylowym
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej MELVIT
- 2 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 4 jajka
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 40 g mąki ziemniaczanej MELVIT
- 100 g cukru trzcinowego
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- 80 g masła
- 150 g pierniczków
- 100 g daktyli
- 1 szklanka gorącej wody
Sposób przygotowania sernika z kaszą jaglaną i karmelem daktylowym:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pierniki zmiksuj w blenderze na drobno, dodaj roztopione wcześniej masło i dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na blachę piernikowy spód. Piecz 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. Kaszę ugotuj na mleku do momentu aż wchłonie płyn. Przestudź, a następnie zmiksuj w blenderze z jajkami. W misie miksera umieść ricottę, mascarpone, cukier, mąkę i skórkę z pomarańczy oraz mieszankę kaszy z jajkami. Miksuj do połączenia i uzyskania dość gęstej konsystencji. Wyłóż na podpieczony spód i piecz 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin. Przygotuj karmel – daktyle zalej wodą i zostaw na 30 minut po czym zmiksuj na gładki sos. Polej nim sernik przed podaniem.