Trendy Lunch z pesto szpinakowym
Składniki:
- 1 saszetka Trendy Lunch z orkiszem, vermicelli i pomidorami
- 5 suszonych pomidorów
- ½ dojrzałego awokado
- 2 spore garście szpinaku świeżego
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych lub startego parmezanu
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania Trendy Lunch z pesto szpinakowym:
Zawartość saszetki Trendy Lunch wysypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka i zalewamy 1 i 1/3 szklanki zimnej wody. Dodajemy ¼ łyżeczkę soli i gotujemy do momentu, aż całość wchłonie wodę.
W tym czasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera lub malakserze i miksujemy do uzyskania dość gładkiej konsystencji, co jakiś czas otwieramy pojemnik i zdejmujemy pozostałości ze ścianek. W razie potrzeby możemy dodać oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Suszone pomidorki kroimy w cienkie paski. Awokado wydrążamy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Do ugotowanej zawartości saszetki dodajemy 1 sporą łyżkę pesto szpinakowego, pomidorki oraz awokado i dokładnie mieszamy.