Pierogi z wędzonym twarogiem i burakiem
Składniki:
- 200 g wody
- 50 g puree z buraka
- 560 g mąki pszennej MELVIT
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej MELVIT
- 1 cebula
- 270 g wędzonego twarogu
- 200 g puree z buraka
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania pierogów z wędzonym twarogiem i burakiem:
W misce umieść mąkę i sól, dodaj jajko, puree z buraka i wodę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, odłóż. Przygotuj farsz. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, podsmaż na patelni do zarumienienia. Kaszę, twaróg, puree z buraka i cebulę wymieszaj w misce, dopraw do smaku. Ciasto wałkuj na grubość 2-3 mm, wycinaj koła szklanką, układaj po łyżeczce farszu i sklejaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj na ciepło z masłem, solą i pieprzem.