Polenta jaglana z pesto pietruszkowym i pieczonymi marchewkami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej MELVIT
- 4 szklanki bulionu
- 1 łyżka parmezanu
- Pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- Kilkanaście małych marchewek lub kilka większych
- Sól, pieprz, papryka wędzona
Sposób przygotowania polenty jaglanej z pesto pietruszkowym i pieczonymi marchewkami:
Kaszę jaglaną upraż w garnku, gdy zacznie ładnie pachnieć zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż wchłonie całość. Zestaw z ognia, dodaj parmezan i wymieszaj. W czasie gdy kasza będzie się gotować rozgrzej piekarnik do 200 stopni, marchewki obierz (duże pokój na połówki), wymieszaj z olejem, solą, pieprzem i łyżeczką wędzonej papryki. Piecz przez 30 minut, co jakiś czas zamieszaj. Przygotuj pesto miksując natkę, czosnek, słonecznik, parmezan i oliwę. Kaszę wyłóż na talerz, na nią ułóż pesto, a następnie upieczone marchewki. Do tego dania możesz użyć również innych warzyw.