Polenta jaglana z pesto pietruszkowym i pieczonymi marchewkami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej MELVIT
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka parmezanu
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • Kilkanaście małych marchewek lub kilka większych
  • Sól, pieprz, papryka wędzona

Sposób przygotowania polenty jaglanej z pesto pietruszkowym i pieczonymi marchewkami:

Kaszę jaglaną upraż w garnku, gdy zacznie ładnie pachnieć zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż wchłonie całość. Zestaw z ognia, dodaj parmezan i wymieszaj. W czasie gdy kasza będzie się gotować rozgrzej piekarnik do 200 stopni, marchewki obierz (duże pokój na połówki), wymieszaj z olejem, solą, pieprzem i łyżeczką wędzonej papryki. Piecz przez 30 minut, co jakiś czas zamieszaj. Przygotuj pesto miksując natkę, czosnek, słonecznik, parmezan i oliwę. Kaszę wyłóż na talerz, na nią ułóż pesto, a następnie upieczone marchewki. Do tego dania możesz użyć również innych warzyw. 

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie