Kasza jaglana z truskawkami i granatem na soku
Składniki:
- filiżanka kaszy jaglanej Melvit
- kilka sezonowych owoców np. garść truskawek, owoców leśnych
- łyżka nasion granatu
- garść pokruszonych migdałów
- łyżka masła
- 1,5 filiżanki soku jabłkowego
- 1,5 filiżanki wody
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Sposób przygotowania kaszy jaglanej z truskawkami i granatem na soku:
1. Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni.
2. Podprażoną kaszę płuczemy na gęstym sicie, przelewając kilka razy wrzątkiem.
3. Kaszę zalewamy sokiem i wodą, dodajemy masło i gotujemy pod przykryciem.
4. W połowie gotowania dodajemy cynamonu i kardamonu.
5. Tak ugotowaną kaszę serwujemy ze świeżymi owocami i pokruszonymi migdałami.