Bezglutenowa pizza ze szpinakiem
Składniki:
- 1 szklanka letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka woli
- 2 łyżki oliwy
- 85 g mąki ryżowej MELVIT
- 80 g mąki gryczanej MELVIT
- 20 g mąki owsianej MELVIT
- 30 g mąki jaglanej MELVIT
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szpinaku świeżego
- 1-2 łyżki serka śmietankowego
- Starty ser żółty do posypania
Sposób przygotowania bezglutenowej pizzy ze szpinakiem:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Wszystkie rodzaje mąk dodaj do miski razem z solą i oliwą. Wlej wodę z drożdżami, wymieszaj a następnie rękoma wyrób ciasto. Odstaw na godzinę. W tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Oprósz solą i smaż aż szpinak zwiędnie. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Ostudź. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, jeśli jest potrzeba dodaj więcej mąki i delikatnie wyrób ciasto. Przełóż na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą i na niej delikatnie rozwałkuj ciasto lub rozciągnij rękoma. Na cieście ułóż szpinak, posyp serem żółtym. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach.