Tarta z komosy ryżowej z szakszuką
Składniki:
- 200 g komosy ryżowej MELVIT
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki owsianej MELVIT
- 1 mała cebula
- 1 papryka
- 4 pomidory
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól pieprz do smaku
- 4 jajka
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania tarty z komosy ryżowej z szakszuką:
Komosę ugotuj do miękkości w 500-600 ml osolonej wody. Odcedź i ostudź. Do ugotowanej komosy dodaj jajka, mąkę owsianą i sól. Dokładnie wymieszaj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj okrągły spód jak na tartę podnosząc lekko obrzeża. Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj paprykę i pomidory do szakszuki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, cebulę posiekaj w piórka i smaż przez chwilę, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i kmin rzymski. Smaż dalej co chwilę mieszając. Pomidory sparz we wrzątku, obierz, pokrój na kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż ok. 5-10 minut aż się rozpadną i stworzą sos. Tak powstały sos przełóż na podpieczony spód z komosy, zrób 4 wgłębienia i wbij w nie jajka. Piecz dalej przez ok., 7-10 minut. Podawaj po upieczeniu.