Tuńczyk z puszki, kotleciki z patelni
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sobie własnym
- mała czerwona cebula
- pęczek pietruszki
- mąka orkiszowa Melvit
- jajko
- pieprz, sól, chilli do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
- ulubione dodatki (np. oliwki)
Sposób przygotowania tuńczyka z puszki, kotlecików z patelni:
Odsącz dokładnie tuńczyka (możesz użyć do tego sitka). Posiekaj cebulę, pietruszkę, ew. oliwki, przełóż do miski. Wbij jajo, dodaj mąkę (łyżkę lub więcej, tak aby wchłonęła wilgoć), przyprawy i wymieszaj. Uformuj kotleciki i smaż na niewielkiej ilości oleju aż będą rumiane i sprężyste. Przełóż na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki możesz również upiec w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Podawaj z ulubioną sałatką na kolację lub w towarzystwie kaszy/ryżu jako obiad.
SMACZNEGO!