Lazania z cukinii z soczewicą
Składniki:
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy Melvit
- 1 szklanka bulionu
- 2 cukinie
- 400 ml pasatty
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania lazanii z cukinii z soczewicą:
Cukinie pokrój wzdłuż na płaty, które posłużą jako makaron do lazanii. Oprósz je solą i odłóż najlepiej na sitko by puściły sok. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż aż lekko się zarumieni, następnie dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, oprósz solą i smaż dalej co chwilę mieszając. Po tym czasie dodaj soczewicę, podlej bulionem i gotuj aż nadmiar wody odparuje. Dodaj pasattę, wymieszaj i dopraw. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, układaj płaty cukinii, na nie część sosu z soczewicą i posyp serem. Ponownie ułóż cukinie, sos i ser żółty. Na to ostatnie płaty cukinii i ser żółty. Zapiekaj ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Podawaj ciepłe.