Leczo podane z białym ryżem
Składniki:
- 2 saszetki białego ryżu Melvit
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 batat
- 750 ml passaty
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona do smaku
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania leczo z białym ryżem:
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w piórka, paprykę i batata w kostkę, a cukinię w półplasterki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez chwilę, następnie dodaj paprykę i dalej smaż co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj batata oraz cukinię, podlej pół szklanki wody i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj pasattę i przyprawy. Gotuj jeszcze chwilę, w razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym ryżem.