Bezglutenowe placuszki bananowe z borówkami
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki jaglanej Melvit
- 1 łyżka kakao
- borówki
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania bezglutenowych placuszków bananowych z borówkami:
Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajko i nasiona chipa. Rozmieszaj dobrze widelcem lub trzepaczką. Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane. Smaż placuszki do zarumienienia z jeden strony, na wierzchu ułóż po trzy borówki, odwróć i smaż jeszcze chwilę. Podawaj ciepło, choć na zimno smakują równie dobrze.