Pasztet pieczarkowy z żółtą soczewicą
Składniki:
- ¾ szklanki żółtej soczewicy Melvit
- 400 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pestek dyni, zmielonych w młynku
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania pasztetu pieczarkowego z żółtą soczewicą:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy 8 minut. Uważajmy by się smażyły, a nie dusiły. Po tym czasie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Soczewicę gotujemy do miękkości. Studzimy. W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.