Sałatka z jaglanym dresingiem od Mai Sobczak, lekka, smaczna i pożywna
Składniki:
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Melvit
- garść chrupiącej sałaty
- 1 czerwona cebulka
- garść liści mięty
- łyżka orzechów pistacjowych lub innych
- łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju sezamowego jasnego lub innego słodkiego
- średnia pomarańcza (wyciśnięty sok, u mnie z krwistej)
- łyżeczka czerwonego pieprzu w zalewie
Sposób przygotowania sałatki z jaglanym dresingiem od Mai Sobczak, lekkiej, smacznej i pożywnej:
Sałatę myję i odstawiam do obcieknięcia. Truskawki szypułkuję, myję, kroję i osuszam. Cebulkę obieram i szatkuję na pióra. Orzechy podprażam na suchej patelni.
Kaszę jaglaną przekładam do wyższego pojemnika lub słoika, dodaję olej sezamowy, pieprz, sos sojowy i sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość miksuję na gładką masę, w razie potrzeby dolewam 1 -2 łyżki wody.
Do miski wykładam sałatę, posypuję ją truskawkami, orzechami, cebulką i liśćmi mięty, doprawiam dresingiem i zjadam na świeżo.