Tartaletka owsiana z brzoskwinią i tymiankiem
Składniki:
- 4-5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych Melvit
- łyżka śmietanki kokosowej
- łyżka pasty sezamowej
- 1/2 łyżki jagód goji lub rodzynek
- łyżka masła klarowanego
- łyżka syropu klonowego
- łyżka pestek ze słonecznika
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 cienko pokrojone brzoskwinie
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania tartaletki owsianej z brzoskwinią i tymiankiem:
1. Wszystkie produkty wymieszaj w misce na lepiącą masę. Formę do tarty (mniejszą) posmaruj masłem klarowanym lub wyłóż papierem do pieczenia.Masę wyłóż dłonią tak by brzegi były wyższe od spodu a spód wyrównaj. Wstaw do piekarnika na około 10 minut i zapiecz w temperaturze 180 stopni.
2. Brzoskwinie pokrój na cienkie plastry i ułóż na podpieczonym spodzie, posyp cukrem i udekoruj małymi listkami tymianku. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut do zapieczenia.