Pudding ryżowy z musem truskawkowo-rabarbarowym
Składniki:
- 1/3 szklanki ryżu parboiled Melvit
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 5 gałązek rabarbaru
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 4 świeże truskawki do musu + 3 do dekoracji
Sposób przygotowania puddingu ryżowego z musem ruskawkowo-rabarbarowym:
Mleko, ryż i cynamon umieść w garnku i gotuj około 20 minut do momentu aż ryż będzie miękki. W tym czasie umyj rabarbar, pokrój pod ukosem na mniejsze kawałki. Umieść w misce i wymieszaj z miodem i cynamonem. Piecz rabarbar na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wystudź i zmiksuj blenderem razem ze świeżymi truskawkami. Ryż podawaj z musem i truskawkami.