Szakszuka z batatami
Składniki:
1 mała cebula
1/2 batata
2 łyżki soczewicy czerwionej lub żółtej Melvit
1 pomidor
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 jajka
Sposób przygotowania szakszuki z batatami:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, oprósz solą i chwilę smaż. Dodaj batata pokrojonego w kostkę, podlej odrobiną wody i chwilę duś. Następnie wrzuć soczewicę i całość gotuj ok. 10 minut, w razie potrzeby podlej wodą. Gdy soczewica będzie miękka dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i dalej duś. Po 3-4 minutach zrób w warzywach miejsce i wbij jajka. Usmaż do momentu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub bazylią.