Sernik Jaglany
Składniki spód:
- 200 g pierników
- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka migdałowego
2 jajka
stała część z mleczka kokosowego z puszki (schłodzonego przez noc w lodówce)
2 pomarańcze
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-5 łyżek syropu klonowego
Pierniki na spód miksujemy w pojemniku blendera lub kruszymy rękoma. Dodajemy olej kokosowy i miksujemy/mieszamy do połączenia składników. Wykładamy powstałą masę na spód formy i dociskamy. Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku przez ok 3 minuty co chwile mieszając, zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć niemal cały płyn. Gorącą przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy wyfiletowane pomarańcze (czyli kawałki pomarańczy bez białej skórki) i miksujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jajka, stałą cześć mleczka kokosowego, mąkę oraz syrop klonowy. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy na przygotowany spód, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto należy podawać dobrze wystudzone.