Mus jaglano-jabłkowy
- 4 jabłka
- borówki (mogą być mrożone)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
- goździki
- cynamon
- opcjonalnie anyż gwiazdkowaty
Sposób przygotowania musu jaglano-jabłkowego:
Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, nie musi być równo, jabłka się rozpadną podczas gotowania. Przełóż jabłka do garnka, zalej niewielką ilością wody, dodaj cynamon i goździki. Duś na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji musu. Użyj słodszych jabłek, wtedy mus będzie słodki bez zbędnego dosładzania. Ja dodałam pod koniec duszenia kilka borówek amerykańskich, żeby uzyskać ciekawszy kolor.
Przełóż do szklanki (salaterki) warstwowo kasza na przemian z musem. Posyp cynamonem.
SMACZNEGO!