Ciasto kruche piernikowe z jabłkami /o średnicy 18 cm/
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej Melvit
- 100 g masła
- 1 łyżka wody
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 duże jabłka
- Cynamon
Sposób przygotowania ciasta kruchego piernikowego z jabłkami:
Masło rozcieramy z mąką do uzyskania sypkiej mieszanki, dodajemy żółtko, cukier, oraz wodę. Zagniatamy ciasto. W razie konieczności dolewamy jeszcze łyżkę wody. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Mieszamy z 1 łyżką cynamonu. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą ok 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta. Większą część wałkujemy i wykładamy na formę do pieczenia. Układamy na cieście jabłka. Z drugiej części ciasta wycinamy wzory, np. gwiazdki i układamy na jabłkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20-25 minut.