Pierogi z Trendy Farsz
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 200 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 50 g masła
- Farsz: 1 szklanka Farszu TL Melvit z kapustą, grzybami, kaszą gryczaną i soczewicą
- 1 cebula
- Sól, pieprz
Jak przygotować pierogi z Trendy Farsz:
Mąki przesiewamy do miski razem z solą, masło wrzucamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do mąk, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ostawiamy pod przykryciem by odpoczęło. W tym czasie gotujemy farsz. Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i wsypujemy farsz, gotujemy do wsiąknięcia wody. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do zarumienienia. Dodajemy do ugotowanego farszu i mieszamy. Ciasto na pierogi wałkujemy kawałkami na cienko, wycinamy koła i nakładamy farsz. Zlepiamy pierogi. W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy ok 2 minuty po wypłynięciu. Podajemy.