Bigos świąteczny
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- duża cebula czerwona
- 3 garście suszonych grzybów
- 2 garście suszonych śliwek
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- jagody jałowca
- majeranek
- pieprz
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej Melvit
- 1,5 szklanki mąki gryczanej Melvit
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 4 łyżki siemienia lnianego Melvit
- 2 łyżki pestek dyni
- 2,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak przygotować bigos świąteczny:
Opłucz grzyby, zalej niewielka ilością wrzątku i pozostaw na godzinę do namoczenia. W garnku zeszklij na łyżce oleju cebulę. Następnie włóż kapustę kiszoną (możesz wcześniej przepłukać ją wodą, jeśli jest za kwaśna), listek laurowy, ziele angielskie i jagody jałowca. Gotuj ok. 40 min co jakiś czas mieszając. Możesz podlewać niewielką ilością wody. Dopraw majerankiem, pieprzem i duś do gotowości 30min do godziny.
Wersja świąteczna – możesz dodać mięso:
250 g wędzonego kurczaka
200 g piersi z kurczaka
Jako dodatek do bigosu zaproponuję zdrowy chlebek.
Przesiej do miski obie rodzaje mąk, dodać sól, drożdże i wodę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników, następnie dodaj słonecznik, pestki dyni, siemie lniane, sól i cukier i łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min.
Formę, w której będziesz piec chleb wysmaruj masłem i wysyp mąką, przełóż ciasto, ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 240 stopni i włóż ciasto. Piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz kolejne 30-45 min. Sprawdzaj co jakiś czas, bo różne są piekarniki i czas pieczenia może się różnić. Upieczony chlebek wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia (najlepiej na noc).
Smacznego!