Przepis na Ciastka czekoladowe z bakaliami

Ciastka czekoladowe z bakaliami

Autor przepisu: Ula Somow

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych Melvit
  • 2 łyżki płatków quinoa Melvit
  • pół szklanki daktyli, zalanych wodą (świeżych 3/4 szklanki, można nie zalewać)
  • 1-2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki rodzynek 
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100g czekolady 80%
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • wiórki kokosowe do posypania
  • opcjonalnie: odżywka białkowa

Przygotowanie czekoladowych ciastek z bakaliami:

  1. Płatki zalej wodą i odstaw do nasiąknięcia. Opcjonalnie możesz dodać odżywkę białkową.
  2. Namoczone daktyle zmiel mikserem razem z rodzynkami i masłem orzechowym. 
  3. 1/2 czekolady zetrzyj na tarce lub roztop w kąpieli wodnej.
  4. Wszystkie składniki oprócz czekolady pozostałej czekolady i wiórków kokosowych połącz, mieszając ręką.
  5. Wyłóż na blachę papier do pieczenia. Rozłóż gotową masę (dość cienko, ok 2cm grubości). 
  6. Piecz w 180 stopniach, do zrumienienia.
  7. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz żeby polewa była słodsza, dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego, ale dopiero po zdjęciu czekolady z podgrzewacza. 
  8. Na upieczone ciastka nałóż warstwę czekolady oraz posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na 15-20 min. 
Przepis na Ciastka czekoladowe z bakaliami
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Ula Somow