Ciastka czekoladowe z bakaliami
Składniki:
- szklanka płatków owsianych Melvit
- 2 łyżki płatków quinoa Melvit
- pół szklanki daktyli, zalanych wodą (świeżych 3/4 szklanki, można nie zalewać)
- 1-2 dojrzałe banany
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki rodzynek
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100g czekolady 80%
- 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- wiórki kokosowe do posypania
- opcjonalnie: odżywka białkowa
Przygotowanie czekoladowych ciastek z bakaliami:
- Płatki zalej wodą i odstaw do nasiąknięcia. Opcjonalnie możesz dodać odżywkę białkową.
- Namoczone daktyle zmiel mikserem razem z rodzynkami i masłem orzechowym.
- 1/2 czekolady zetrzyj na tarce lub roztop w kąpieli wodnej.
- Wszystkie składniki oprócz czekolady pozostałej czekolady i wiórków kokosowych połącz, mieszając ręką.
- Wyłóż na blachę papier do pieczenia. Rozłóż gotową masę (dość cienko, ok 2cm grubości).
- Piecz w 180 stopniach, do zrumienienia.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz żeby polewa była słodsza, dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego, ale dopiero po zdjęciu czekolady z podgrzewacza.
- Na upieczone ciastka nałóż warstwę czekolady oraz posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na 15-20 min.
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy