Fit gołębie
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej Melvit
- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka mielonego
- mała główka włoskiej kapusty
- duża cebula
- 3 marchewki
- ząbek czosnku
- por
- przyprawy: majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, kardamon, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (mogą być Twoje ulubione, to akurat mój zestaw)
Jak przygotować fit gołębie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzątkiem, ściągając po kolei liście. Wytnij nerwy (grube i twarde części).Obierz cebulę, 1 marchew, por i posiekaj. Przysmaż i zrumień na patelni. Odstaw do wystygnięcia.Połącz w misce kaszę, mięso, przesmażone warzywa. Dodaj przyprawy i starannie wymieszaj. Porcjami nakładaj farsz na liście kapusty i zawijaj ciasno do nasady(najpierw boki). Do garnka włóż pozostałe liście (gołąbki nie będą w ten sposób przywierać do dna), ułóż ciasno gołąbki i zalej wodą. Dodaj pozostałą marchew, por, listek laurowy, ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu ok. 45-60 min.
Gołąbki nie wymagają żadnego towarzystwa, jest w nich kasza, mięso i warzywa!
SMACZNEGO!