Zupa dyniowa z soczewicą podana z pieczoną ciecierzycą
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki żółtej soczewicy
- Sól, pieprz
- Bulion warzywny lub woda
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania zupy dyniowej z soczewicą podaną z pieczoną ciecierzycą:
Cebulę siekamy w piórka, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej w garnku oliwie. Gdy się lekko przyrumieni dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostki dynię i soczewicę. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy bulion i gotujemy ok 15 minut do miękkości. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w misce mieszamy ciecierzycę z oliwą, bazylią i solą. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 25-30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy z upieczoną ciecierzycą.