Wielkanocna zupa chrzanowa
Składniki:
1 mała cebula
1 por (tylko biała część)
250 g ziemniaków
150 g jabłek
70 g świeżo startego chrzanu
700 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
Sól, pieprz do smaku
1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej lub niepalonej Melvit
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Sposób przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej:
Lubisz eksperymenty w kuchni? I chciałabyś wypróbować nowy przepis na wegetariańską zupę na Święta Wielkanocne? Spróbuj naszej propozycji Do przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej potrzebujesz „skwarków z kaszy”. Kaszę gryczaną wymieszanej z olejem, solą i papryką, rozgrzej patelnię, smaż na niej „skwarki” do momentu aż będą chrupkie. Odstaw do ostygnięcia.
Cebulę i pora pokrój w piórka, w garnku rozgrzej olej, smaż cebulę i pora do zarumienienia, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka i starty chrzan, gotuj dalej przez 10 minut. Zestaw z ognia, dodaj śmietankę i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dopraw do smaku. Podawaj z gryczanymi skwarkami.
Mamy nadzieję, że Twoi goście będą mile zaskoczeni nową Wielkanocą zupą.