• Partner strategiczny:

Wianuszki drożdżowe

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej Melvit
  • 30 g świeżych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 150 g daktyli
  • 150 g migdałów

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy by zmiękły. Drożdże umieszczamy w misce, wsypujemy łyżkę cukru i rozcieramy. Dolewamy ciepłego mleka, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W misce umieszczamy mąkę oraz resztę cukru, dolewamy zaczynu drożdżowego oraz wbijamy jajka, mieszamy a następnie wyrabiamy ręcznie lub hakiem miksera, powoli wlewamy również mleko. Wyrabiamy ciasto przed ok.10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. W tym czasie szykujemy nadzienie. W blenderze miksujemy migdały na drobno, dodajemy miękkie, odsączone daktyle. Miksujemy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, przekrajamy do wzdłuż na pół. Każdy kawałek smarujemy nadzieniem. Zwijamy w rulonik i znów przekrawamy go wzdłuż na pół. Zwijamy dwa duże wianuszki, każdy z dwóch części lub kilka małych jeśli przekrojone ruloniki podzielimy na mniejszej długości kawałki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania:
90 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie