Pasztet na Wielkanoc

Wegetariański pasztet wielkanocny

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania wegetariańskiego pasztetu wielkanocnego:

Wielkanocny pasztet to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, może spróbujesz w wersji wegetariańskiej? Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw. W tym czasie cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż do zarumienienia, dodaj czosnek i startą na tarce marchewkę i duś 5 minut. W tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z wody i dodaj do marchewki, smaż przez kolejne 5-10  minut razem z przyprawami. Zdejmij z ognia i wystudź. Następnie dodaj mąki i jajka, dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dodaj sól i pieprz, przełóż do keksówki i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Podawaj na zimno. Wielkanocny pasztet w wersji wegańskiej na pewno będzie pyszną odmianą na świątecznym stole.

Pasztet na Wielkanoc
Czas przygotowania:
85 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie