Wegetariański pasztet wielkanocny
Składniki:
- 150 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 500 g cukinii
- 1 łyżeczka soli
- 100 g mąki ryżowej Melvit
- 30 g mąki owsianej Melvit
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oregano
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania wegetariańskiego pasztetu wielkanocnego:
Wielkanocny pasztet to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, może spróbujesz w wersji wegetariańskiej? Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw. W tym czasie cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż do zarumienienia, dodaj czosnek i startą na tarce marchewkę i duś 5 minut. W tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z wody i dodaj do marchewki, smaż przez kolejne 5-10 minut razem z przyprawami. Zdejmij z ognia i wystudź. Następnie dodaj mąki i jajka, dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dodaj sól i pieprz, przełóż do keksówki i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Podawaj na zimno. Wielkanocny pasztet w wersji wegańskiej na pewno będzie pyszną odmianą na świątecznym stole.