Tarta z pianką truskawkową bez pieczenia
Składniki:
- 60 g nerkowców
- 50 g siemienia lnianego
- 180 g daktyli
- 100 g płatków owsianych MELVIT
- 20 g gorzkiego kakao
- 130 g masła orzechowego
- 80 g syropu z agawy
- 40 g oleju kokosowego
- 3 szklanki truskawek
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki syropu z agawy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- Truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania tarty z pianką truskawkową:
Do malaksera lub pojemnika blendera ręcznego wrzuć nerkowce, siemię, płatki i kakao zmiksuj na drobno, następnie dorzuć daktyle, masło orzechowe, syrop z agawy i olej kokosowy. Zmiksuj wszystko do uzyskania klejącej masy. Formę na tartę wyłóż masą i ugnieć dobrze, schowaj do lodówki. Przygotuj mus. Truskawki zmiksuj blenderem ręcznym na gładki mus razem z jogurtem i syropem z agawy. Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podgrzej zastygniętą żelatynę, zestaw z ognia i dodaj do niej 2 łyżki musu, wymieszaj. Przelej mieszankę do reszty musu i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj blenderem. Przelej mus na spód tarty i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.