Przepis Tarta z pianką truskawkową bez pieczenia

Tarta z pianką truskawkową bez pieczenia

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 60 g nerkowców
  • 50 g siemienia lnianego
  • 180 g daktyli
  • 100 g płatków owsianych MELVIT
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 130 g masła orzechowego
  • 80 g syropu z agawy
  • 40 g oleju kokosowego

  • 3 szklanki truskawek
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody

  • Truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania tarty z pianką truskawkową:

Do malaksera lub pojemnika blendera ręcznego wrzuć nerkowce, siemię, płatki i kakao zmiksuj na drobno, następnie dorzuć daktyle, masło orzechowe, syrop z agawy i olej kokosowy. Zmiksuj wszystko do uzyskania klejącej masy. Formę na tartę wyłóż masą i ugnieć dobrze, schowaj do lodówki. Przygotuj mus. Truskawki zmiksuj blenderem ręcznym na gładki mus razem z jogurtem i syropem z agawy. Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podgrzej zastygniętą żelatynę, zestaw z ognia i dodaj do niej 2 łyżki musu, wymieszaj. Przelej mieszankę do reszty musu i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj blenderem. Przelej mus na spód tarty i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami. 

Przepis Tarta z pianką truskawkową bez pieczenia
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
8
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie