Tarta owsiano-orkiszowa z grzybami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania tarty owsiano-orkiszowej z grzybami:

Mąki wymieszaj z misce z solą, dodaj pokrojone na kawałki masło i rozcieraj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj jogurt oraz żółtko i zaginięć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę, schowaj do lodówki na 30 minut. W tym czasie cebulę posiekaj w piórka i usmaż na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby wrzuć do zarumienionej cebuli i smaż na dużym ogniu ok. 7-10 minut co jakiś czas mieszając. Wystudź, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ciasto ok. 15 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, wyłóż grzyby. Śmietankę wymieszaj z jajkiem i białkiem, tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem. Zalej grzyby, wstaw tartę do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut. Podawaj lekko przestudzoną.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie