Szarlotka sypana
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub nieco mniej jeśli mamy bardzo słodkie jabłka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g masła klarowanego (mocno schłodzonego)
- 1,5 kg jabłek, najlepiej słodkich i soczystych
- cynamon
Sposób przygotowania szarlotki sypanej:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z mąki, kaszy, cukru i proszku robimy mieszankę. Na spód tortownicy lub blaszki wysypujemy 1/3 mieszanki mąki, a na niej układam 1/2 startych jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i 1/3 mieszanki. Na mieszankę ponownie układamy resztę jabłek i obsypujemy cynamonem. Posypujemy resztą mieszanki, a na wierzch równomiernie ścieramy masło.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.