Szalotki ze szparagami z grilla na mieszance z marchewką
Składniki:
- 3 szalotki lub dymki
- pęczek zielonych szparagów
- garść młodych liści szczawiu lub botwiny
- torebka Trendy Lunch z marchewką
- łyżka z okładem masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea
- łyżka sosu sojowego tamari
Sposób przygotowania szalotki ze szparagami z grilla na mieszance z marchewką:
Szalotki lub dymki kroję na połówki. Szparagi przełamuję i myję dokładnie. Kroję na połowę, część dolną szatkuję na małe części.
W rondlu rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim połowę przyprawy masala tea i zawartość torebki z Trendy Lunchem, zalewam szklanką wody i gotuję aż całość wchłonie wodę. Do lekko ostygniętej mieszanki dodaję sos sojowy i całość mieszam.
Z łyżeczką lub dwiema masła klarowanego mieszam połowę przyprawy masala tea, smaruję tą mieszanką szparagi i przepołowione dymki. Układam warzywa na grillu i podpiekam porządnie przez 5 minut aż się lekko zarumienią.
Na półmisku wykładam ugotowaną mieszankę wymieszaną ze zgrillowanymi końcówkami szparagów. Na wierzch układam dymki, górną część szparagów i świeże liście botwiny lub szczawiu.