Świeża sałatka z warzywami, ciecierzycą i kaszą bulgur
Składniki:
- 1 duży ogrórek gruntowy
- 10 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 saszetka ugotowanej kaszy bulgur
- Garść natki pietruszki
- Ser feta (opcjonalnie)
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki soku z cytrny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania świeżej sałatki z warzywami, ciecierzycą i kaszą bulgur:
Ogórka myjemy, kroimy na półplasterki, pomidory na połówki. Dodajemy ciecierzycę, kaszę bulgur i posiekana natkę pietruszki. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polewamy sałatkę przed podaniem. W razie konieczności oprószamy solą i pieprzem.