Stek z kalafiora z kaszą kuskus
Składniki:
- 1 kalafior
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- Sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka kaszy kuskus perłowy Melvit
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 szklanki bulionu
- 1 granat do podania
- Świeża bazylia do podania
Sposób przygotowania steka z kalafiora z kaszą kuskus:
Kalafiora pokrój na grubsze kawałki tak by powstały przynajmniej dwa steki (resztę można wykorzystać do zupy kalafiorowej lub upiec i zjeść w tym daniu). Posmaruj steki oliwą wymieszaną z sosem sojowym. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, piecz steki przez ok. 25 minut. W tym czasie ugotuj kaszę kuskus według wskazówek na opakowaniu lub przygotuj ją jak risotto. Cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj czosnek a po chwili wsyp kaszę. Zalej bulionem i gotuj do miękkości kaszy. Steki podawaj na kaszy kuskus z ziarnami granatu i świeżą bazylią.