Sałatka z pieczonego jarmużu, quinoa z pieczarkami i jabłkiem
Składniki:
- filiżanka płatków quinoa
- garść świeżego jarmużu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub masala tea
- 5 niedużych pieczarek
- różowa sól
- łyżeczka sosu sojowego
- plasterki prażonego kokosa opcjonalnie
- listki świeżej bazylii lub mięty
Sposób przygotowania sałatki z pieczonego jarmużu, quinoa z pieczarkami i jabłkiem:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Szykuję płaską blachę i papier do pieczenia. Jabłko myję, kroję na niewielki części razem ze skórką.
Pieczarki obieram i kroję na 4 części. Przesmażam chwilę na wysokim ogniu na końcu dodając szczyptę soli. Wykładam na talerz.
Rozgrzewam delikatnie łyżkę lub dwie oleju kokosowego na patelni, dodaję łyżeczkę korzennej przyprawy, szczyptę soli i dokładnie mieszam. Liście świeżego jarmużu myję, usuwam zgrubiałe części i porządnie maceruję w oleju z przyprawą. Wykładam na papier do pieczenia, piekę przez około 10-15 minut aż staną się przyjemnie chrupiące.
Na patelni po macerowaniu jarmużu podprażam płatki quinoa z łyżeczką sosu sojowego. Wszystkie przygotowane składniki mieszam w misce, dodaję kawałki jabłka, plasterki kokosa, świeże liście bazylii. Najlepiej smakuje na ciepło.