Sałatka z pieczarkami i soczewicą
Składniki:
1 mała sałata rzymska
10 dużych pieczarek
1 dojrzałe awokado
3-4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy Melvit
1 łyżka masła klarowanego
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki z pieczarkami i soczewicą:
Zacznij od przygotowania sosu. W małej misce wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj ocet, sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapary odsącz i drobno posiekaj po czym dodaj do sosu. Tak przygotowany odstaw. Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój na plastry i usmaż na maśle oprószając je solą. Sałatę pokrój lub porwij w rękach zostawiając większe kawałki. Dodaj soczewicę, pokrojone w kostkę awokado oraz pieczarki. Oprósz solą i pieprzem, przed podaniem polej sosem. Możesz również dokładnie wymieszać całość z sosem.