Sałatka z kaszą jaglaną, cukinią i bobem
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT
- 1 szklanka bobu
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 g sera feta
- Pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania sałatki z kaszą jaglaną, cukinią i bobem:
Bób gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty lub dużej jeśli nie jest to już młody bób. Zalej zimną wodą i obierz ze skórek. Odstaw. Cukinię pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a po chwili wrzuć pokrojoną cukinię. Oprósz cukinię solą i smaż po 3 minuty z każdej strony. W misce wymieszaj wszystkie składniki – kaszę, bób, cukinię, i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj pokruszony ser i wymieszaj ponownie. Sałatkę możesz podawać na ciepło od razu po przygotowaniu warzyw i kaszy lub na zimno.