Rozgrzewająca jaglanka z imbirem i jesiennymi owocami
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 plaster imbiru
- 2 śliwki
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania rozgrzewającej jaglanki z imbirem i jesiennymi owocami:
Kaszę prażymy na sucho w garnku, mieszamy by się nie przypaliła. Gdy zaczyna ładnie pachnieć dolewamy mleka i wrzucamy imbir. Gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Przykrywamy. W czasie gdy kasza się gotuje szykujemy owoce. Śliwki kroimy na ćwiartki pozbywając się pestki, jabłka i gruszki kroimy na 8 kawałków wydrążając środek, ale nie obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy mało i układamy owoce, smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia, dodajemy miód i oprószamy cynamonem. Karmelizujemy ok 5 minut w miodzie. Podajemy ułożone na jaglance.