Risotto ze szparagami
Składniki:
- 1 saszetka ryżu białego Melvit
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szparagów
- 750 ml bulionu
- świeże oregano lub natka pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sól, pieprz
- 30 g parmezanu
- 1 łyżka masła do podania na koniec
Sposób przygotowania risotto ze szparagami:
Cebulę pokrój w małą kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, po 3 minutach dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę , od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj ryż, smaż przez 1 minutę aż się podgrzeje po czym dodaj 1/2 szklanki bulionu. Gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn, po czym dodaj bulion ponownie. Przed dolaniem pozostałego bulionu dodaj do ryżu opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Zamieszaj i dolej bulion. Gotuj ok. 5 minut, zestaw z ognia i dodaj masło. Dokładnie zamieszaj aż masło się rozpuści, podawaj ze świeżymi ziołami i parmezanem.