Razowe krakersy orkiszowe z parmezanem i słonecznikiem
Składniki:
- 120 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g maślanki
- 30 g słonecznika łuskanego
- 80 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki orkiszowej razowej, Melvit
- ½-¾ łyżeczki kminku, mielonego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½-¾ łyżeczki soli
Sposób przygotowania razowych krakersów orkiszowych z parmezanem i słonecznikiem:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać maślankę, dodać 60 g rozdrobnionego parmezanu, słonecznik, masło, mąkę, kminek, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie 10 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do innego naczynia, podzielić na dwie części, przełożyć na przygotowane wcześniej blachy do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na grubość 2-3 mm, naciąć w kwadraty (5 x 5 cm) i posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem.
- Piec 10-12 min (220°C) lub do momentu, aż krakersy będą złotobrązowe, jedna blacha po drugiej. Upieczone krakersy połamać na kawałki wzdłuż linii nacięć.
- Razowe krakersy orkiszowe z parmezanem i słonecznikiem podawać jako dodatek lub samodzielną przekąskę, np. z wybranym dipem.
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni