Pyszna zupa dyniowa z pomidorami z końcówką Trendy Lunch
Składniki:
- 1/2 ugotowanej wcześniej torebki Trendy Lunch z marchewką
- 1/2 dyni hokkaido
- kawałek dyni masłowej
- 5-6 listków szałwii
- 3 marchewki
- szklanka pomidorowej passaty lub 5 dużych pomidorów świeżych
- 2 plasterki imbiru
- 3 plasterki świeżej kurkumy
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta korzennej przyprawy masala tea
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania pysznej zupy dyniowej z pomidorami z końcówką Trendy Lunch:
Marchewki i dynię masłową obieram, kroję na mniejsze kawałki. Hokkaido myję i kroję ze skórką. W garnku rozpuszczam masło klarowane, podsmażam na nim marchewkę, dynię, szałwię, imbir i kurkumę przez około 6 minut. Dodaję przyprawę korzenną, zalewam gorącą wodą i gotuję przez 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Jeśli mam świeże pomidory, dokładam do smażenia razem z dynią i marchewką jeśli passatę – dolewam ją teraz, razem z połówką ugotowanego Trendy Lunch. Całość gotuję przez 5 minut i miksuję blenderem na gładką masę, dosmaczam solą i pieprzem. Serwuję ciepłą, najchętniej z odrobiną jogurtu kokosowego.