Pierś z kurczaka na pęczaku w pomidorach
Składniki:
- pierś z kurczaka (podwójna)
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 szklanki pęczaku kujawskiego Melvit
- sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, chilli
- sałatka do towarzystwa: szpinak, pomarańcza, pomidorki koktajlowe, prażone pestki słonecznika, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania piersi z kurczaka na pęczaku w pomidorach:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pierś z kurczaka umyj osusz, oczyść. Ponacinaj na niej linie, żeby przyprawy lepiej przeniknęły mięso. Dopraw solą pieprzem ziołowym i paprykami. Połóż na blasze, dookoła rozkładając umyte pomidorki koktajlowe (w całości). Włóż do piekarnika na ok. 20-30 min., w zależności od grubości mięsa. Ugotuj pęczak wg przepisu na opakowaniu. Możesz ugotować go w bulionie, wtedy smak dodatkowo wzbogaci smak kaszy. Zrób prosta sałatkę mieszając wszystkie produkty i polewając je oliwą z oliwek. Pestki słonecznika koniecznie upraż na patelni bez tłuszczu. Wyłóż pęczak na talerz, połóż na nim pierś z kurczaka, udekoruj pieczonymi pomidorkami.