Piernikowa granola z syropem imbirowym
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich Melvit
- 1/2 szklanki płatków quinoa Melvit
- dwie łyżki suszonej morwy białej lub rodzynek
- garść obranych orzechów włoskich
- garść pokruszonych migdałów bez skórki
- dwie łyżki syropu imbirowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- łyżeczka przyprawy piernikowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania piernikowej granoli z syropem imbirowym
Najpiękniejsze prezenty? To te pachnące, w które wkłada się najwięcej serca choćby piernikowa granola z syropem imbirowym. Na dużą patelnię wsypuję płatki owsiane i quinoa, dodaję orzechy, morwę i podprażam aż się delikatnie zarumienią. Następnie dodaję masło, syrop imbirowy, przyprawę do piernika, szczyptę soli i mieszam. Chodzi o to żeby całość była chrupiąca i niesamowicie kusząca.
Po przestudzeniu, o ile jeszcze coś zostanie z pierwszej partii, pakuję w ładne słoiczki, obwiązuję świątecznym sznureczkiem z niewielką gałązką pachnącej choinki.