Melvit
Pęczak kujawski 900 g
- Gramatura: 1 kg
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 120
- na palecie: 840
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1431 kJ / 338 kcal
- Białko:8 g
- Błonnik:5 g
- Węglowodany:71 g
- Cukry:0 g
- Tłuszcze:1,3 g
Opis:
Pęczak kujawski to kasza z całych ziaren jęczmienia, wyjątkowa pod względem smaku i wartości odżywczych. Jej minimalny stopień przetworzenia pozwala zachować pełnię cennych składników wspierających zdrową dietę. Jest to produkt doskonały dla osób dbających o zdrowie, łączący tradycję kulinarną z nowoczesnymi potrzebami żywieniowymi. Kasza pęczak kujawski stanowi podstawowy składnik wielu polskich potraw, zarówno tych klasycznych, jak i bardziej współczesnych.
Dlaczego warto wybrać Pęczak Kujawski?
Pęczak Kujawski to doskonałe źródło błonnika, który wpływa na poprawę przemiany materii, pomaga regulować poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi i wspiera proces oczyszczania organizmu. Ta wyjątkowa kasza sprawdza się doskonale w diecie osób dbających o zdrowie, kontrolujących wagę. Zdolność pęczaku do utrzymywania uczucia sytości na dłużej doceniają zwłaszcza osoby aktywne oraz sportowcy, ponieważ posiłek z jego dodatkiem zapewnia stabilną energię i równowagę poziomu cukru we krwi.
Jako źródło białka, kasza pęczak kujawski stanowi świetne uzupełnienie diety wegetariańskiej i wegańskiej, dostarczając organizmowi niezbędnych aminokwasów wspomagających regenerację mięśni oraz budowę tkanek. Cenny magnez zawarty w produkcie korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodząc stres i zmęczenie, a także poprawiając jakość snu. Pęczak dostarcza także witaminy PP (niacyny), która wpływa na zdrowy wygląd skóry, wzmacnia włosy i paznokcie oraz wspiera zdrowie błon śluzowych. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B poprawia koncentrację, a także funkcje umysłowe, dlatego jest idealnym składnikiem codziennej diety, szczególnie dla osób o intensywnym trybie życia potrzebujących zrównoważonego wsparcia energetycznego.
Jak ugotować pęczak, żeby był miękki?
Podstawą smacznego dania jest odpowiednie przygotowanie. Jak ugotować pęczak kujawski, by osiągnąć jego najlepszą konsystencję?
Kluczem jest zachowanie odpowiednich proporcji – na jedną szklankę kaszy najlepiej użyć 2 szklanki wody, a kiedy solić pęczak? Najlepiej dodać sól już na początku, gdy woda się zagotuje, aby ziarenka mogły wchłonąć odpowiedni smak. Do tego warto dodać odrobinę oliwy lub masła, by jeszcze bardziej wzbogacić aromat potrawy. Gotowanie na małym ogniu przez 15-20 minut pozwala ziarnom napęcznieć i wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu można pozostawić kaszę pod przykryciem na kolejne 10 minut, aby uzyskać pełnię miękkości. Dla dodatkowej sypkości, czy moczyć pęczak przed gotowaniem? Namaczanie nie jest konieczne, ale może skrócić czas gotowania i poprawić konsystencję, szczególnie jeśli pęczak kujawski ma być dodatkiem do sałatki.
Jak wykorzystać kaszę pęczak Kujawski w kuchni? Do czego najlepiej pasuje?
Pęczak kujawski to wszechstronny składnik, który doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Stanowi klasyczny element polskich zup, szczególnie krupniku, ale równie dobrze sprawdzi się w sałatkach, farszach czy jako baza do kaszotto – wersji inspirowanej włoskim risotto. Pęczak doskonale smakuje w połączeniu z pieczonymi warzywami, grzybami i aromatycznymi ziołami, tworząc wyrazisty, sycący posiłek. W wersji na słodko może być podawany z owocami, miodem czy jogurtem, jako zdrowsza alternatywa tradycyjnych deserów.
Ile może stać ugotowana kasza pęczak i jak najlepiej ją przechowywać?
Ugotowana kasza pęczak kujawski może być przechowywana w lodówce do 3 dni, więc można ja ugotować na zapas. Najlepiej przechowywać ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przejęła zapachów innych potraw. Dzięki temu pęczak kujawski może być wykorzystywana w kolejnym dniu – zarówno na zimno, np. w sałatkach, jak i po podgrzaniu jako pełnowartościowy dodatek do obiadu.
Więcej informacji o pęczaku znajdziesz na stronie KASZE NASZE
Sprawdź, jak ugotować pęczak!