Pasztet marchewkowy z chilli i pieprzem marynowanym
Składniki:
- 1 torebka Trendy Lunch Orkisz, Vermicelli, pomidory Melvit
- 2-3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 gałązki tymianku
- świeżo mielony pieprz
- czubata łyżka masła klarowanego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- szczypta grubszej soli morskiej
- łyżeczka marynowanego pieprzu
- niewielki kawałek poszatkowanej papryczki chilli (chyba że lubisz ostrzejsze to dodaj więcej)
- mąka orkiszowa Melvit do obsypania formy
Sposób przygotowania pasztetu marchewkowego z chilli i pieprzem marynowanym:
Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek, chilli i cebulę szatkuję. W garnku z grubym dnem rozpuszczam niemal całe masło, wrzucam gałązkę tymianku, cebulę , czosnek i pozostałe warzywa. Torebkę Trendy Lunch otwieram nożyczkami, przesypuję zawartość do garnka i podsmażam przez 10 minut mieszając. Następnie dodaję świeżo mielony pieprz, dolewam szklankę z okładem wody i gotuję aż warzywa zmiękną a kasza wchłonie całą wodę.
Odstawiam z ognia, rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję małą keksówkę lub okrągłą małą tortownicę masłem i przesypuje mąką orkiszową Melvit.
Do garnka dodaję marynowany pieprz, chilli, sos sojowy i całość miksuję blenderem na gładką masę.
Ostrożnie przekładam do wybranej foremki, po wierzchy smaruję masłem, posypuję listkami tymianku i grubą solą morską. Wstawiam do pieca na około 30 minut.
Sprawdzam czy jest wystarczająco podpieczony, jeśli wierzch jest chrupiący boki powinny być też gotowe. Na chwilę zmniejszam temperaturę do 160 i chwilę go przytrzymuję w środku jeśli nie jestem pewna. Czas jest uzależniony od wysokości formy którą wybrałam.
Pasztet odstawiam do przestygnięcia, serwuję z ulubioną musztardą albo lekkim sosem chrzanowym.
P.S. jeśli masz większą tortownicę zwiększ produkty dwukrotnie.