Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
- 450 g mąki z płaskurki Melvit
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczka soli
- 3 żółtka
- 100 g miękkiego masła
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- ok. 300 ml wody
- jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania
Sposób przygotowania pasztecików z kapusta i grzybami:
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wsypujemy mąkę do dużej miski, dodajemy sól oraz rozczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, dodajemy żółtka a po chwili masło (po kawałku) i wyrabiamy. W razie konieczności podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie kapustę płuczemy na sitku i kroimy drobniej. Cebulę kroimy na drobną kostkę, smażymy na oliwie do zarumienienia, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, oprószamy solą. Po 5-7 minutach dodajemy kapustę, cukier i sos sojowy – smażymy dalej 10 minut, następnie zalewamy wodą i smażymy aż płyn prawie całkowicie wyparuje. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na trzy części wzdłuż, wykładamy na każdą farsz i składamy tak by powstał rulon. Układamy wszystkie obok siebie na blasze z papierem do pieczenia, kroimy na małe prostokąty, smarujemy jajkiem i mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach ok.25 minut.