Owsianka z rabarbarem z jogurtem, Rajmanem i czerwonym pieprzem

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich Melvit
  • 1,5 szklanki mleka/ mleka ryżowego/ świeżego soku jabłkowego/ wody
  • 4 łyżki miodu – do rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łodyga rabarbaru
  • skórka z jednej cytryny
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki miodu do truskawek
  • szklanka eko jogurtu
  • 4 łyżeczki Rajmana*
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 5 łyżek octu balsamicznego

Sposób przygotowania owsianki z rabarbarem z jogurtem, Rajmanem i czerwonym pieprzem:

Płatki owsiane gotujemy w mleku (34 minuty). Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5 cm kawałki. Następnie na patelnię wlewamy miód, masło, skórkę z cytryny i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy rabarbar i karmelizujemy go, domomentu uzyskania ładnego złotego koloru. Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Pieprz czerwony rozgniatamy, lub ucieramy w moździerzu. Rozgnieciony pieprz wsypujemy do octu balsamicznego, do którego dodajemy również miód. Do przygotowanej marynaty wkładamy truskawki. ( Można zamarynować je wcześniej i przechowywać w lodówce). Owsiankę serwujemy z łyżką jogurtu rabarbarem i marynowanymi truskawkami, całość polewamy odrobiną Rajmana.

*Rajman to krem ze zredukowanego soku jabłkowego

Czas przygotowania:
45 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy