Owsianka z rabarbarem z jogurtem, Rajmanem i czerwonym pieprzem
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich Melvit
- 1,5 szklanki mleka/ mleka ryżowego/ świeżego soku jabłkowego/ wody
- 4 łyżki miodu – do rabarbaru
- 2 łyżki masła
- 1 łodyga rabarbaru
- skórka z jednej cytryny
- 200 g truskawek
- 2 łyżki miodu do truskawek
- szklanka eko jogurtu
- 4 łyżeczki Rajmana*
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 5 łyżek octu balsamicznego
Sposób przygotowania owsianki z rabarbarem z jogurtem, Rajmanem i czerwonym pieprzem:
Płatki owsiane gotujemy w mleku (34 minuty). Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5 cm kawałki. Następnie na patelnię wlewamy miód, masło, skórkę z cytryny i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy rabarbar i karmelizujemy go, domomentu uzyskania ładnego złotego koloru. Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Pieprz czerwony rozgniatamy, lub ucieramy w moździerzu. Rozgnieciony pieprz wsypujemy do octu balsamicznego, do którego dodajemy również miód. Do przygotowanej marynaty wkładamy truskawki. ( Można zamarynować je wcześniej i przechowywać w lodówce). Owsiankę serwujemy z łyżką jogurtu rabarbarem i marynowanymi truskawkami, całość polewamy odrobiną Rajmana.
*Rajman to krem ze zredukowanego soku jabłkowego