Owsianka z palonym masłem
Składniki:
- 1 szklanka mleka owsianego
- 1/2 szklanka płatków owsianych błyskawicznych MELVIT
- 1 szklanka owoców leśnych (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka nasion chia MELVIT
- 1 łyżka masła
- Do podania: 1 łyżka masła orzechowego, kilka obranych pistacji
Sposób przygotowania owsianki z palonym masłem:
Mleko zagotuj, dosyp płatki owsiane i mieszając gotuj przez ok minutę, odstaw pod przykryciem. W tym samym czasie owoce podgotuj w garnku z dwoma łyżkami wody i ksylitolem, gdy będą miękkie zdejmij z gazu, wsyp nasiona chia i zamieszaj trzepaczką, odstaw. Masło rozpuść w małym garnuszku i na minimalnym ogniu gotuj aż stanie się brązowe i zacznie pachnieć orzechowo. Owsiankę przełóż do miski, udekoruj owocami, masłem orzechowym i pistacjami, polej ciepłym masłem palonym.