Orkiszowe babeczki dyniowe
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej Melvit
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ½ szklanki syropu klonowego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka owsianego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki dyniowego puree
Sposób przygotowania orkiszowych babeczek dyniowych:
Cukinie pokrój wzdłuż na płaty, które posłużą jako makaron do lazanii. Oprósz je solą i odłóż najlepiej na sitko by W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzep jajka z olejem i mlekiem. Dodaj puree dyniowe i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do dokładnego połączenia. Wyłóż masę do papilotek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut.