Omlet z warzywami i otrębami
Składniki:
- płaska łyżka ulubionych otrębów owsianych Melvit
- 3 jaja
- mini papryki, czerwona, żółta, zielona
- 2 pieczarki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (jedna łyżka do dekoracji)
- łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- sól, pieprz do smaku
- 2 plastry chudej szynki
- mały pomidor
Sposób przygotowania omletu z warzywami i otrębami:
Posiekaną paprykę, cebule, pieczarki i szynkę podsmaż na patelni aż delikatnie się zarumienią. Przypraw solą i pieprzem wg uznania. Jajka rozbij do osobnej miski, roztrzep widelcem. Dodaj otręby i wlej masę do wcześniej podsmażonych warzyw. Masa powinna pokryć wszystkie warzywa.
Po ok. 3-5 minutach, kiedy spód omletu się zetnie, przykryj patelnię przykrywką i podgrzewaj do momentu, gdy wierzch będzie stały (nie będzie się rozpływał). Zdejmij pokrywkę, w jej miejscu umieść talerz i delikatnie odwróć patelnie przekładając omlet.
Na zakończenie posyp całość posiekanym wcześniej szczypiorkiem.
Smacznego!