Przepis na omlet z warzywami i otrębami

Omlet z warzywami i otrębami

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • płaska łyżka ulubionych otrębów owsianych Melvit
  • 3 jaja
  • mini papryki, czerwona, żółta, zielona
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (jedna łyżka do dekoracji)
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 plastry chudej szynki
  • mały pomidor

Sposób przygotowania omletu z warzywami i otrębami:

Posiekaną paprykę, cebule, pieczarki i szynkę podsmaż na patelni aż delikatnie się zarumienią. Przypraw solą i pieprzem wg uznania. Jajka rozbij do osobnej miski, roztrzep widelcem. Dodaj otręby i wlej masę do wcześniej podsmażonych warzyw. Masa powinna pokryć wszystkie warzywa.

Po ok. 3-5 minutach, kiedy spód omletu się zetnie, przykryj patelnię przykrywką i podgrzewaj do momentu, gdy wierzch będzie stały (nie będzie się rozpływał). Zdejmij pokrywkę, w jej miejscu umieść talerz i delikatnie odwróć patelnie przekładając omlet.

Na zakończenie posyp całość posiekanym wcześniej szczypiorkiem.

Smacznego!

Przepis na omlet z warzywami i otrębami
Czas przygotowania:
20 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Kasia Fenix