Mini pankejki pszenne-jaglane
Składniki:
- 300 ml mleka owsianego lub zwykłego
- 2 jajka
- 50 g masła (roztopionego)
- 120 g mąki jaglanej MELVIT
- 120 g mąki pszennej MELVIT
- 50 g ksylitoliu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do podania: ulubione owoce, syrop klonowy
150 ml, jajka, obie mąki, proszek i ksylitol wymieszaj dokładnie trzepaczką w misce tak by nie było grudek, dodaj pozostałe mleko i masło, wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzej patelnię do naleśników, nakładaj porcje ciasta małą łyżeczką na patelnię tworząc mini placuszki. Smaż do zarumienienia z obu stron. Placuszki podawaj na dużym talerzu, razem z ulubionymi owocami, oblane syropem klonowym.